“Örökségeink útján zöldúton”

Érsekvadkert

A Derék- pataki víztározóhoz.
A Zöldutakat gyalogosok, kerékpárosok, lovasok, mozgáskorlátozottak számára jelölték ki. Fontos célja a vidékfejlesztés, az aktív turizmus és a helyi munkavállalás erősítése.
Térségünkben az „Örökségeink Útján Zöldút” a Börzsöny és az Ipoly között várja a bakancsos, kerékpáros, lovas turistákat, horgászokat, madarászokat .

Célja a helyi értékek megőrzése, olyan tematikus turisztikai útvonal kialakítása, amely bemutatja a térség értékeit az odalátogatóknak. Népszerűsíti az egészséges életmódot, csökkenti a környezetszennyezést, közelebb hozza egymáshoz a közösségeket.

Az úthálózatba tartozó települések: Nagyoroszi, Patak, Horpács, Pusztaberki, Dejtár, Ipolyvece, Drégelypalánk, Hont, Érsekvadkert, Borsosberény.

Érsekvadkertről indulva (Pusztaberki irányába) a zöldút érinti a Derék-pataki víztározót is. Útközben hátra-hátra nézve gyönyörködhetünk a Cserhát dombjaiban, felfedezhetjük Szanda várát (tiszta időben még a Sasbérci kilátót is), a Naszályt.

Szemből a Börzsöny hegység vonulata terül elénk. Láthatjuk a Csóványos csúcsát a kilátóval, és Drégely várát is. A Börzsönytől jobbra tekintve pedig „átláthatunk” Szlovákiába.

Készítette: Urbán Edit