2020.01.26.Volt egyszer egy túra!

2020.01.26. Volt egyszer egy túra!

 Barangolás Csesztvétől Szügyig

2020.01.26-án a Palóc Bakancs Egyesület 4. túráját szervezte meg és járta végig.

Balassagyarmattól 15 km-re fekszik egy piciny falucska Csesztve. Hihetetlen, hogy mennyi emléket és látnivalót rejt magában. Túrázóként azt vallom, hogy meg kell ismerkednünk saját környezetünkkel is. Nem szükséges messzire mennünk ahhoz, hogy kilométereket rójunk és ismereteinket bővítsük.  Sokan úgy gondolják, csak a sziklák, hegyormok, várak és kastélyok, kilátók, vízesések nyújthatnak élményt és kikapcsolódást. Ez nem így van. Itthon is barangolhatunk, egyszerűen csak élvezzük a természet nyújtotta szépséget, a hófehérbe öltözött mesébe illő tájat és a csendet.

 Menetrend szerinti autóbusszal utaztunk Csesztvéig, így az autóbusz állomás volt az első találkozási pontunk Balassagyarmaton. Túratársaink folyamatosan csatlakoztak hozzánk a megállóhelyeken. reménykedtünk a jó időben és egy kis hóesésben. Hó ugyan nem esett, de legalább az eső sem. Kora reggeli órában érkeztünk Csesztvére, és az első kellemes meglepetés ebben a  pillanatban ért, ugyan is már vártak ránk Csesztvén a buszmegállóban ahol csapatunk leszállt. Friss kávét kínáltak, és elvégezhettük folyó ügyeinket is.  A Tájház gondnoka már előre gondoskodott a fogadásunkról és kinyitotta az aprócska épület ajtaját.

A Tájház kicsi mérete ellenére hihetetlen mennyiségű régi emléket tárt elénk. Öröm volt nézni túratársainkat amint magukba feledkezve nézik a régi tárgyakat, edényeket,  ruhákat, eszközöket, fényképeket.  Kati a kiállított régi fényképeken a nagyapját fedezte fel, és önfeledten kattogtatta a fényképezőjét. Nagyon köszönjük a Tájház gondnokának /Széles Lászlóné / Annikának a kedves fogadtatást. Tüneményes volt ahogyan mesélt az ott összegyűjtött emlékekről.., majd távozásunkkor, üdítővel, süteménnyel kínált, amit saját maga sütött részünkre. Nehezen váltunk meg a tájháztól, de tovább kellett mennünk. A szomszédságában volt az evangélikus templom, így hát azt is  megnéztük.

Csesztvéről egy táblákkal jelölt, k.b. 2 km-es körséta ösvény felénél érjük el a Kövecses – hegyen a Teréz kilátót. Az ösvényt Csillagösvénynek keresztelték, mert éjjel a csillagokra jó kilátás nyílik, kevés a fényszennyezés. Az út mellett 9 tanösvény táblát állítottak, a Tejút, a csillagok és naprendszerünk, a környék állatai és madarai képeivel, valamint ezek nyomaikkal.

A kilátóba vezető lépcsőfokok  deresek, nagyon csúszósak voltak. No de minket ez sem tántorított el attól, hogy felmenjünk, bár tudtuk, nem fogunk látni semmit, ez kihagyhatatlan számunkra. Leérve a kilátóból elkészítettük a kötelező csoportképet, hiszen túránk egyik fontos állomásához  érkeztünk.

Visszafelé nyugat felé indulva utunk végig lejtett. 300 m megtétele után értük el az erdő szélét, ahol balra kanyarodva a 6-os tábla áll. Az erdőben lefelé haladva a meghökkentő liános rész után következtek a többi tantáblák, ahol hamar a faluba jutottunk. A Madách útra értünk ki, szemben van egy gyaloghíd, át a patakon és máris a Kis-patak Sörözőnél  találtuk magunkat. Folytattuk utunkat, mert szerettünk volna még néhány pillantást vetni a Madách Kúriára amely országos műemlékvédelem alatt álló létesítmény, és az emlékparkra is. 1844 decemberétől 1853 szeptemberéig Csesztvén élt Madách Imre. Itt születtek meg a gyermekei. A múzeum korhű dokumentumokkal idézi fel Madách Imre életét és munkásságát. A csesztvei emlékmúzeum a mai Magyarország egyetlen Madách emlékhelye. Gyönyörű látványt nyújtott a gondozott, fehérbe öltözött emlékpark.

No de sietnünk kellett mert várt már ránk a Szent Márton katolikus templomot bemutató Marika.  A templom építése a műemléki szakirodalom szerint 1212-ben történt. A román stílusú építményt 1450 körül gótikus részletekkel újjáépítették. A templom megnézését sem lehetett kihagyni hiszen ez is egy élmény volt számunkra.  Látnivaló van még bőven a faluban ezeken kívül is, és szinte sajnáltam, hogy nem tölthettünk több időt a felfedezésével.

A nap hátralévő részében irány a Csesztve főlé tornyosuló Lipinye. A falut elhagyva csodálatos erdőn keresztül vitt az utunk, ismét élvezhettük a a gyönyörű hófehér erdőt. A Lipinye és a Kövecses közötti hágótól meredek út vezet a  völgyben fekvő Csesztvére. Félúton ered a csesztvei patak ami a faluban a Tabánból folyó Török-kút vizével egyesülve folydogál a völgyben. Megéheztünk, ideje volt letelepedni, ki-ki hová tudott. Pihentünk kicsit, ettünk pár falatot annál is inkább, mert több megállót nem terveztem utunk során.

 Lipinyéről meredeken indul le az út, csuszkorázva óvatosan kellett haladnunk a havas néhol sáros úton.  Elértük a Csesztve határában lévő aszfaltozott utat, melyen néhány száz méter megtétele után, Szügy felé vezetett. Még egyszer megmásszuk a Kövecsest de most már a hegy háta mögött haladunk. Beszélgetve, jókedvűen a fehér tájban gyönyörködve értünk Szügybe. A természet télen is csodás, nagyon szeretek ilyenkor is barangolni, teljesen más élményt nyújt mint a többi évszakban. A csapatunk pár tagja nem elégedett meg a megtett km-el, így nem szálltunk autóbuszra, és B.gyarmatig, ki-ki otthonába vagy az autóbusz állomáson parkoló autójáig gyalogolt.

20 fő Palóc Bakancsos és 2 fő vendégtúrázó járta végig az útvonalat, megnézte Csesztve látnivalóit és gyönyörködött a fehérbe öltözött tájban.

13,5 km-t tettünk meg, 5 túratársunk pedig 18,5 km-t, ők Balassagyarmaton otthonukig gyalogoltak.

Köszönjük a képeket: M Gieszer Mónikának, Tóth Anikónak és Kiszely Zsoltnak

Várnak túráikon a Palóc Bakancs Egyesület tagjai!

No Comments

Add your comment